Какво всеки трябва да знаете за материите?

Какво всеки трябва да знае за материите?

Най-важното за една дреха е материята, от която е произведена! Модните специалисти казват: „Носете дрехи от естествени материи”. Да чудесно, но кои точно дрехи са от естествени материи? Как се класифицират тъканите? Какви материи да носим? Как се поддържат различните платове? Какви материи са подходящи за съответния сезон? Това са въпросите кои си задава всеки нормален човек, който не е част от модния бранш. Материите, от които са изработени дрехите ни, са от първостепенно значение, за да се чувстваме комфортно и да не навредим на кожата си. Особено важни са за малките деца и за хората, предразположени към алергии и кожни заболявания. Те са номер едно при бельото, което е в директен целодневен контакт с кожата. Предимствата на естествените материи се приемат за аксиома, но при тях се явява проблемът с високата цена. Често изправени пред тази дилема търсим компромисно решение.

В тази статия Фешън чойс има за цел да ви запознае с отговорите на всички тези въпроси.

Синтетични – видни представители на тази група тъкани са: полиестери, полиакрили.  Те се получат чрез овлакняване на синтетични полимери. Характеризират се с голяма здравина на протриване при сравнение с естествените. Често се наелектризират и „пукат”. Намачкват се по-трудно и не поемат влагата от тялото. Именно това е причината, поради която всички специалисти казват да се носи бельо от естествени материи – хигиената на бельото от 100% синтетика е съмнителна.

Така вече се запознахме с видовете тъкани, но това само не стига. Сега ще ви дадем полезни съвети за самите тъкани и как трябва да се перат:

Ежедневна блузка в бяло с щампа и надписи GET LOST

Ежедневна блузка в бяло с щампа и надписи GET LOST

Започваме с царя на платовете, а именно това е памука. Той е здрав, издръжлив на опън и устойчив на топлина. Мачка се и при пране може силно да се свие. За да се намалят свиваемостта и мачкаемостта памука се подлага на специална обработка – апретиране (става по-лесен за поддръжка). Памукът е страхотен, защото е удобен, дишащ и лесен за почистване. Той е наистина с многостранна употреба и се произвежда във всякакъв вид. Обикновено памучните изделия се перат добре на 30-40 градуса и по-голямата част от тях се гладят с гореща ютия, а прахът който се използва е за фино пране без избелващи гранули. Не се използва сушилня, да не се свиват дрехите. Фешън чойс препоръчва, ако на етикета пише, че дадената дреха е от 100% памук или вълна, но е твърде ниска цената, да не се доверявате. Памукът е най-подходящата материя за бельо. Едно съветче от fashionchoice: тъй като продаваните колосани памучни дрехи имат силен блясък, те могат да те заблудят за качеството си. Просто разтъркай едно ъгълче между пръстите си и виж дали гланцът пада, а отдолу се подава истинската кофти материя. Има обаче няколко специфични съвета за тези облекла:

 

Джинси

: повечето джинси днес са направени от предварително изпран джинсов плат, който се използва, за да се постигне износен вид, но те въпреки това се свиват и избеляват. Памучни ризи: не забравяйте да отстраните неща като втвърдители за яки преди пране около 40 градуса. Винаги е по-добре да сушите ризите мокри върху закачалки, на които те така или иначе трябва да се държат. Гладенето също трябва да става преди дрехата да е напълно изсъхнала.

 

Фешън чойс

в своя онлайн магазин предлага дрехи от 100% памук. Един от тези продукти е Лятна мъжкатениска с щампа на мотор в 4 цвята е от 100% памук, която е внос от Италия. Собло деколте и къс ръкав. В предната част качестве на щампа на мотор, а задната част е изчистена в съответният цвят. Тази тениска е подходяща за лятото, като може да бъде носена както с дънки, така и с спортно-елегантен паталон

 

Нежна дамска блуза от плетиво в 4 флорални десена

Нежна дамска блуза от плетиво в 4 флорални десена

Другият плат представител на тази група е акрилното влакно.  Акрила е лек и мекичък, имитация на естествена вълна, но не толкова топъл. Може да имитира и други материи. Най-добре задържа цвета спрямо всички останали материи. Тъй като е синтетичен логично се наелектризира.

Дамска блуза с три цвята райета и камъчета

Дамска блуза с три цвята райета и камъчета

Друг представител на естествените тъкани е кашмира, който в модните среди с известен, като „кралска нишка“, защото топли 8 пъти повече от обикновената вълна и е много по-лек от нея и с по-дълъг живот. Интересен факт за него е, че всъщност той добива от вълната на Кашмирска коза. Тази порода обитава Кашмир(било е княжество в Хималаите, за които територии днес спорят Индия, Пакистан и Китай), Тибет и Хималаите . Плата е мек, фин, лек и много здрав. Пере се на ниска температура и трябва да се простира хоризонтално, за да не се разтегне и да увисне.
Най-популярната материя от изкуствените материи е вискозата. Интерес факт за нея е, че много дизайнери я предпочита, като хавайските ризи в периода 1930-1950 г. са били изработвани именно от вискоза. В модния свят тя е известна като вискозна коприна или изкуствена коприна. Обикновено е с високо качество и блясък. Тя е най-естествената материя от всички получени по изкуствен път. Не е толкова издръжлива на опън както памука. Много от дрехи, който нашият онлайн магазин предлага са от вискоза или включват в състава си вискоза. Тя пере на 30-40 градуса в пералня. Не е желателно да се центрофугира на високи обороти. Не се използва сушилня. Глади се на знак коприна с пара или под влажна кърпа

Синтетичните влакна са най-използваните в модната индустрия, а те са полиестер, акрил, еластан (ликра).

“Ликра” и “еластан” е едно и също. Всъщност “Lycra” е търговска марка, която е станала нарицателно – както “Xerox”. Това е синтетична, много еластична материя, често с блясък. Използва се за бански, клинове, чорапогащници, танцови и спортни облекла.

Показаните модели ще откриете на този линк www.fashionchoice.bg. Там ще намерите и много други изгодни предложения от най-новите колекции есен 2015.

ОНЛАЙН МАГАЗИН FASHIONCHOICE.BG

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ОПЕРАТОРИТЕ:

Пон. – петък от 09:00 до 18:00 часа.

Събота – от 9:00 до 13:00 часа.

Може да поръчвате 24 часа / 7 дни седмично

Телефони

0897 234 734,

0888 234 734

Електронна поща:fashionchoice@abv.bg